Porada odnośnie głośników

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wolan.k
    Classic
    • 2014
    • 17

owszem, można skamleć, elaboraty pisać - a nuż obniżą o pieć dych (czasami obniżają, jak wietrzą kasę)... ale można też (wyposażywszy się wcześniej w tzw. jaja) postawić się, skalkulować wizytę w sądzie i wygrać :lol:

(chociaż per saldo wyjdzie to oczywiście drożej - ale jaka satysfakcja !)
    wolan
  • t00m3q
    Rider
    • 2012
    • 603

Byc może były już takie tematy ale nie w takiej konfiguracji więc oto moje pytanie, któe głośniki waszym zdaniem lepiej grają, zależy mi na dobrym uderzeniu (kick, bass)

PowerBass S-6C
    czy
    JBL 6508C
    czy
    ALPINE SPG-17CS

Autko to O1 przed liftem

Oczywiście odrazu przy zakupie dystanse MDF i na wiosne wjadą maty ;p

później całość pojdzie pod jakis wzmak tylko kwestia funduszy, narazie chce zakupić głośniczki.
    Co poradzicie

www.wantrejce.pl domowe obiady z dowozem do firmy, szkoły i domu
    GrAnAtOwA bOmBa
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...078608#1078608

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

t00m3q, program minimum: http://www.caraudiosklepy.pl/rainbow-dl-c62-p1118.html
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• mateo15
        Ambiente
        • 2009
        • 132

Powiem ci, ostatnio robiłem audio u siebie, O1 ELEGANCE. Głosniki w przód, gwizdki, radio Clarion 4x50. I że tak brzydko powiem PORAŻKA. Praktycznie żadnej różnicy. Troszke poczytalem, i najlepiej byłoby zaczać od wygłuszania, nawet jest jeden film na YT jak to wyglada na oryginalnych głośnikach po wygłuszeniu. Ja zrobiłem na odwrót, wzmacniacz, tuba, wszystko podłączone i byłem w szoku. Tuba dużo daje . Na wiosne jak bedzie cieplej to wygłuszam.

Komentarz

• t00m3q
          Rider
          • 2012
          • 603

Nexus6, nom tylko to juz 2,5x drożej hmm no ale może masz racje lepiej zainwestować.. ale to mi sianka nie styknie juz na wzmak, a tu jeszcze wygłuszyć trzeba
          mateo15, twierdzisz ze po wygłuszeniu ori głośniki zagrają jak trzeba? ;p
          nie sądze

ale wnioskując z informacji od Nexus6 różnica zauważalna dopiero będzie od głośników, które mi zaprponowałeś.. hmm
          musze policzyć koszta heh

GrAnAtOwA bOmBa

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

t00m3q, po wygluszeniu pojawi sie bas z glosnikow;
            natomiast zeby to jako tako gralo trzeba zainwestowac: wytlumienie (jako poziom minimum zakładam na materiałąch STP, panele z MDF'u - koniecznie zaimpreegnowac we wlasnym zakresiei na koniec odpowiedni zestaw glosnikowy)

Tu masz jak zrobic ETAPOWO instalacje.

Komentarz

• t00m3q
              Rider
              • 2012
              • 603

Nexus6, to budowa mojego audio rozłoży się troszku w czasie no ale napewno dojdę z tym do ładu i składu
              a jaki wzmak byś poradził do tego programu minimum?
              i idąc dalej tym tokiem głośniki w półke czy lepiej tube w bagaja?

GrAnAtOwA bOmBa

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

t00m3q, lepiej robic etapami na dobrych komponentach niz wielokrotnie zmieniac slaby sprzet na niewiele lepszy :diabelski_usmiech

odnośnie umieszczenia głosników i ich typów zapoznaj się z: http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/Polsk...oFAQ01beta.pdf

Komentarz

• t00m3q
                  Rider
                  • 2012
                  • 603

Nexus6, zanużam się w lekture ale jak zacząłem czytać już o wat amperach wzorach na prund to łeb kwadratowy mi się zrobił nie cierpie fizyki

no ale przemęcze temat, może coś zmądrzeje

btw. ja nie chce na konkursy caraudio jezdzic tylko przyjemnie muzyczki posluchac ;D

GrAnAtOwA bOmBa

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

t00m3q, to co Ci proponuje to rozwiązanie dla "zwykłego Kowalskiego", za to zrobione z glową i w sposób kompletny :diabelski_usmiech

po prostu ma grac dobrze

Komentarz

• mateo15
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 132

Tak jak pisze Nexus6, pojawi się bas, nie napisałem ze bedzie grało jak w PRO grajku. ja załozyłem Hertze DSK 170 ładnie bez przeróbek wpasowały sie w miejsce ori. tak jak pisałem wyżej na wiosne maty i powinno byc jeszcze lepiej na samym poczatku tez zmieniłem głosniki, myslałem ze bedzie jakas roznica, ale duzo lepiej to nie grało

Komentarz

• t00m3q
                        Rider
                        • 2012
                        • 603

Nexus6, zwykłego Kowlaskiego nie zawsze stać na taki sprzęcior hehe ale namówiłeś mnie zaczynam odkładać sianko bo racja lepiej raz a porządnie w zakresie i tak niskiego budżetu w moim przypadku.

Jak temp się zawiesi w okolicy 10-15C na plusie to zaczynam wygłuszać drzwi

GrAnAtOwA bOmBa

Komentarz

• aniol
                          RS
                          • 2012
                          • 5228
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Nexus6, WITAM! Nie chcę zakładać nowego tematu więc jak można to się wtrącę, otóż na wiosnę będę wygłuszał drzwi z przodu + nowe głośniki. W bagażniku [combi] nie mam głośników i instalacji i chce to zmienić. Czym się kierować przy wyborze głośników do tyłu i czy tam też jest zalecane jakieś wygłuszanie dla osiągnięcia lepszych efektów. Przeglądarkę uruchomiłem ale na temat tyłu nic tam nie ma jak i w ''tuning i modyfikację''. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
                          http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                          Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• Nexus6
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4847
                            • Volkswagen

aniol, do tylu nie zaleca sie montazu glosnikow :!:

Komentarz

• nikoś151
                              Rider
                              • 2013
                              • 563

nakładają się czasy i masz kijowy efekt. co do tematu u wyżej polecacie rainbowy słuchałem całej tej gamy głosników morelów audio systemów hertzów hsk/esk power basów jblów i infinity. w zestawieniu z piecami audisonów/dlsów czy juniorów wypadły bardzo podobnie mi pod pasowały audiosystemy. Lecz ostatnio słuchałem diorów gds1607 w zestawieniu ze zwykłym dlsem Ca 21 grały identycznie niż wyżej wymienione zestawy. Porównajcie kosty ile trzeba wydac na markowe wyżej wymienione głośniki a na zwykłe diory. ot moja opinia.

Komentarz

• aniol
                                RS
                                • 2012
                                • 5228
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Nexus6
                                aniol, do tylu nie zaleca sie montazu glosnikow :!:
                                Dzięki zaradę, a jakie byś polecił gwizdki do przodu w słupki bo słyszałem że z golfa4 i passata są najlepsze, a co ty o tym sądzisz? Pozdrawiam
                                Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• Nexus6
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4847
                                  • Volkswagen

aniol, w dalej grupie VAG montowany jest ten sam tani szrot.

"Lepsze" komponenty pojawialy się w "brandowanych" systemach typu obose czy dynamitaudio :diabelski_usmiech

Komentarz

• aniol
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 5228
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Nexus6
                                    aniol, w dalej grupie VAG montowany jest ten sam tani szrot.

"Lepsze" komponenty pojawialy się w "brandowanych" systemach typu obose czy d ynamitaudio :diabelski_usmiech
                                    WITAM! Dzięki za poradę, już wszystko wiem. Teraz tylko zbierać klamoty i jak będzie cieplutko to atakuje moją niunie. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
                                    Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• t00m3q
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 603

Zamieszczone przez nikoś151
                                      nakładają się czasy i masz kijowy efekt. co do tematu u wyżej polecacie rainbowy słuchałem całej tej gamy głosników morelów audio systemów hertzów hsk/esk power basów jblów i infinity. w zestawieniu z piecami audisonów/dlsów czy juniorów wypadły bardzo podobnie mi pod pasowały audiosystemy. Lecz ostatnio słuchałem diorów gds1607 w zestawieniu ze zwykłym dlsem Ca 21 grały identycznie niż wyżej wymienione zestawy. Porównajcie kosty ile trzeba wydac na markowe wyżej wymienione głośniki a na zwykłe diory. ot moja opinia.
                                      Wybacz za te słowa ale to chyba coś ciężkiego Ci na ucho spadło xD bo tymi słowami zawaliłeś cały system walki marek o brzmienie ;p
                                      troszku bezsens, najpierw myślimy potem gadamy.

GrAnAtOwA bOmBa

Komentarz

• dominik9420
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1136

Zamieszczone przez nikoś151
                                        Porównajcie kosty ile trzeba wydac na markowe wyżej wymienione głośniki a na zwykłe diory. ot moja opinia.
                                        Yyyyy, powiem, szczerze, że zdziwiłem się...
                                        To teraz powiedz mi, czy producent "diorów" (czy jak to się tam mówi) dajmy na to za 100zł, a producent innych głośników (powiedzmy 300zł) użyje takich samych materiałów i czy faktycznie parametry będą podobne.
                                        Bo albo masz problem ze słuchem, albo nie wiem :P
                                        To po co wymieniać seryjne Blaupunkty, jak wszystko jest jedną częścią męskiego ciała
                                        Zgodze się, jeżeli każdy z tych głośników gra pod samym radiem, więc odczucia mogą być zbliżone.
                                        BTW. Na swoje głośniki (tylko głośniki na przód) wydałem 290zł i jestem zadowolony. :szeroki_usmiech
                                        Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                        Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                        Pozdrawiam i Szerokości!
                                        Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                        http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Zangetsu
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 11

Ja mam jeszcze pytanko odnośnie tego jakie najgłębsze głośniki można wsadzić do Octavii? Gdzieś wyczytałem, że do 50mm, a te polecone na początku Rainbowy maja przecież ~60mm?!

Komentarz

• dominik9420
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1136

Zangetsu, Ja montowałem bodajże 62, ale trzeba trochę podpiłować
                                            Pozdrawiam i Szerokości!
                                            Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• nikoś151
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 563

Zamieszczone przez dominik9420
                                              Yyyyy, powiem, szczerze, że zdziwiłem się...
                                              To teraz powiedz mi, czy producent "diorów" (czy jak to się tam mówi) dajmy na to za 100zł, a producent innych głośników (powiedzmy 300zł) użyje takich samych materiałów i czy faktycznie parametry będą podobne.
                                              Bo albo masz problem ze słuchem, albo nie wiem :P
                                              To po co wymieniać seryjne Blaupunkty, jak wszystko jest jedną częścią męskiego ciała
                                              Zgodze się, jeżeli każdy z tych głośników gra pod samym radiem, więc odczucia mogą być zbliżone.
                                              BTW. Na swoje głośniki (tylko głośniki na przód) wydałem 290zł i jestem zadowolony. :szeroki_usmiech
                                              widac, że nawet nie wiesz gdzie robią te głośniki i jedne i drugie, na allegro może jest jeden może 2-ch sprzedawców co sprzedają oryginalne głośniki( i tak nie zauważyłem różnicy w graniu) . Reszta jedzie z chin, a Chińczykom to wisi czy on nalepi hertz morel czy diora... a materiały są praktycznie te same. Aaa wiem naklejka hertz kosztuje 200zł a diora 1zł dlatego jest taka różnica w brzmieniu( to jest czysty marketing i płacisz za nazwę). Rozbierał któryś z was te hertze diory morele rainbowy? czy zauważyliście różnice w cewce? w drucie na cewce? nie wiem w grubości tego drutu? Zdradzę wam, że nie różnią się niczym. Po co wymieniamy seryjne blaupunkty? bo głośnik który już dajmy na to ma lat 7dem ma zużyte zawieszenie i membrana nie jest tak kontrolowana jak w przypadku nowego głośnika.

Zamieszczone przez t00m3q
                                              Wybacz za te słowa ale to chyba coś ciężkiego Ci na ucho spadło xD bo tymi słowami zawaliłeś cały system walki marek o brzmienie ;p
                                              troszku bezsens, najpierw myślimy potem gadamy.
                                              zapraszam panów do Elbląga wepniemy w drzwi pierw hertze hsk i rainbowy posłuchamy a potem wrzucimy diory i krugery. Pędzic będzie to Dls CA21 i alpina cda 9884r Naprawdę zapraszam, skoro Nazar mówi to samo co ja a w jego autku jeżdżą zwykłe głośniki teca to coś musi to znaczyc.

pisałem koledze na priv i nie chce mi się tu tego przepisywac, ale głośniki to tylko 5-10% jakości dźwięku. Reszta to konfiguracja, piece, radio, wygłuszenie, procesory, instalacja zasilająca. Dlatego w tych 5-10% nie usłyszymy różnicy w modelach głośników.

Komentarz

• dominik9420
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1136

nikoś151, Zaskoczę Cie, bo różnica jak dla mnie jest pomiędzy jednym a drugim głośnikiem.
                                                Mając założone najpierw Hertz-e jako wysokotonowe z początku od fabryki były ok, ale później dźwięk strasznie raził nie dało się słuchać głośno muzyki bo bolały uszy).
                                                Jeżeli, nie ma dla Ciebie różnicy pomiędzy membraną metalową/metalopodobną (w.w hertz-e taka mają) a bawełnianą to nie ma co dłużej rozpisywać się na ten temat. Radio od początku jest jedno i to samo, żadnego pieca. A z Helix-ów jestem zadowolony
                                                Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• nikoś151
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 563

Zamieszczone przez dominik9420
                                                  nikoś151, Zaskoczę Cie, bo różnica jak dla mnie jest pomiędzy jednym a drugim głośnikiem.
                                                  Mając założone najpierw Hertz-e jako wysokotonowe z początku od fabryki były ok, ale później dźwięk strasznie raził nie dało się słuchać głośno muzyki bo bolały uszy).
                                                  Jeżeli, nie ma dla Ciebie różnicy pomiędzy membraną metalową/metalopodobną (w.w hertz-e taka mają) a bawełnianą to nie ma co dłużej rozpisywać się na ten temat. Radio od początku jest jedno i to samo, żadnego pieca. A z Helix-ów jestem zadowolony
                                                  tweeter hertza jest inna bajką (gównem) metalowa kopułka jest gorzej niż tragiczna. jeszcze jak nałoży się z Radiem Alpine które ostrzy górę dopraw wzmakiem alpiny to idzie słuch stracic. Ale w reszcie masz jedwabną kopułkę. który model masz helixów?

Komentarz

Pracuję...